Въпроси свързани с газовите уредби


ВЪПРОС 1

Има ли износване на двигателя при използването на газ като гориво алтернатива на бензина ?

Газта има редица предимства спрямо работата на бензина. Някои марки автомобили имат изчислени параметри на клапаните, които водят до възможност те да прегреят. Въпреки това са налични добавки, които елиминират тези рискове.

  •  Газта не премахва смазочно масло от цилиндрите.
  •  Газта генерира по-малко количество частици в изгорелите газове.
  •  Газта не генерира серни елементи при работата си.

ВЪПРОС 2
Критерии за избор на газова уредба за автомобил ?

Добре е да се консултирате с майсторите, които ще монтират газовата Ви уредба. Така се минимизират възможностите за грешки. Ето няколко съвета:

  • Не избирайте дадена газова уредба само заради ниската й цена.  Изборът на неправилна газова уредба  би могло да доведе до редица неприятности и проблеми. 
  • Обърнете внимание на избора на компютър и редуктор така ще имате максимално малко проблеми с газовата уредба.

ВЪПРОС 3
Какви са най-често срещаните дефекти при автомобилните газови уредби ?

Повредите биха могли да се класифицират по следния начин :
- Механични повреди и проблеми;
- Ел ( електрически ) повреди и проблеми;
- Повреди и проблеми, в следствие на стареене на елементите на газовата уредба;
- Повреди и проблеми от неправилна и некомпетентна експлоатация;
- Повереди причинени от неправилен монтаж.

ВЪПРОС 4
Марки и устройство на изпарителите

Едни от най-качествените изпарители предлагани на пазара са : ТоmassetoREC, Romano и Lovato.
Ролята на изпарителя е да регулира правилно налягането на газта до газовите инжектори.

ВЪПРОС  5

Защо усещам разлики като зареждам газ от различни газостанции ?

Бъдете спокойни ! Проблемът не е в газовата Ви уредба, а в качеството и примесите на газта. Съдържанието на газта по утвърдените държавни стандарти трябва да бъде пропан 40 % към 60 %. Единственото, което можете да направите е да видите от коя газостанция нямате проблеми и да зареждате от там. Възможно е да усещате разлики и през летните и зимните сезони ! Причината е в съотношението на пропан и бутан в газта.

ВЪПРОС 6
Колата ми ще изгуби ли мощността си след като инсталирам газов инжекцион ?

НЕ ! Газовия инжекцион няма да намали мощността на автомобила Ви. Газта има по-високо октаново число, в сравнение с бензина, което ще осигури по-голяма еластичност при ускорение. Ако усетите разлика в мощността, то това се дължи на настройките на впръскване и подаване на гориво. Това се коригира лесно като отидете до сервиза, в който Ви е поставена газовата уредба.

ВЪПРОС 7
Какъв ще бъде разхода ми на газ ?

Стандартно разхода се повишава с около до 10% Тоест ако автомобилът Ви е имал разход на бензин 9, то на газ той ще достигне максимум до 10 ! Не забравяйте, че разликата в цената на горивото е почни двойна в полза на газта !

ВЪПРОС 8
Има ли разлика преди инсталацията на газово и след това в ползваните запалителни свещи, двигателно масло и интервалите за смяна на въздушния филтър ?

Инсталацията на газова уредба не изисква никакви промени в обслужването на Вашия автомобил. Спазвайте заводските предписания за смяна на масла и филтри. Препоръчително е дори да НЕ ползвате специализираните свещи и масла за автомобили на газ.

ВЪПРОС 9
Съществува ли риск от авария след инсталацията на газов инжекцион ?

Газовият инжекцион е многократно по-усъвършенстван в сравнение със стандартната газова уредба. При монтажа се ползват последно поколение сонди, които са снабдени със защитни механизми. Те гарантират абсолютна безопасност при експлоатацията и при ПТП.